Zinklars vise
Zinklars vise, også kalt Zinklarvisa, Sinklar-visen, Herr Sinclair drog over salten hav og liknende, er en norsk folkevise som er basert på en sann historie om kaptein George Sinclair (han omtales som oberst i visa) og hans kompani av skotske soldater som var blitt leid av svenskekongen for å slåss mot Danmark-Norge i Kalmarkrigen 1611–1613. På vei fra Romsdalen til Sverige ble imidlertid skottetoget overfalt av norske bønder i Kringen like sør for Otta i Gudbrandsdalen 26. august 1612.[1]. De fleste av skottene som ble tatt til fange, ble siden henrettet ved Skottelåven i Kvam. Bare 18 av de 400 skotske soldatene overlevde og ble sendt til København.
Visa er skrevet av Edvard Storm i 1781.[2][3] Storm var utdannet prest og barnefødt i Gudbrandsdalen. Visa ble snart populær, og fenget veldig i den patriotiske tida fram mot, og i årene etter 1814. Henrik Wergeland refererer til den et par steder, og visa var å finne i mange skole- og visebøker langt opp i nyere tid. Den finnes også i Norsk visebok. Populariteten på landsbasis har nærmest gjort sangen til en folkevise. Mange folkemusikere har spilt den inn.
I Norge er den kjent under to melodier. Den eldste overleverte folkemelodien finnes fra gammelt av i Gudbrandsdalen, og brukes på strofene i selve visa. I 1974 spilte folkrockgruppa Folque inn Zinklarvisa med en annen melodi, som skriver seg fra Færøyene, og som tidligere ikke hadde vært kjent i Norge. Denne varianten har refreng og færøysk danserytme. Refrenget går: Vel opp for dag, I kommer vel over den hede. Færøyingene har tradisjonelt danset mye etter danske tekster fra Kjempeviseboka. Det har blitt antatt at refrenget har blitt lagt til for å kunne fungere i dansesituasjonen; Storms originaltekst mangler refreng.
I 2008 ga de færøyske viking-metallerne Týr ut albumet «Land», der de har laget sin egen versjon av Zinklars vise, med navnet «Sinklars Vísa».[4]
Sangteksten
[rediger | rediger kilde]Zinklars vise |
|
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ «Minnestein over Bøndenes tapperhet i 1612, Kringen, Sel.». digitaltmuseum.no. Besøkt 30. desember 2020.
- ^ Bricka, Carl Frederik. «469 (Dansk biografisk Lexikon / XVI. Bind. Skarpenberg - Sveistrup)». runeberg.org (på dansk). Besøkt 30. desember 2020.
- ^ «"Faktabøker", romaner, drama, lyrikk og artikler knyttet til Skottetoget 1612.». www.kringen1612.no. Besøkt 30. desember 2020.
- ^ «TYR - Sinklars Visa - YouTube». www.youtube.com. Besøkt 30. desember 2020.
Eksterne lenker
[rediger | rediger kilde]Zinklars vise – originaltekst fra Wikikilden |